Sykling på fjellet

Det har blitt flere og flere som ferdes i fjellet. Nå er det ikke bare gamle grinebitere eller skravlende kvinnfolk i 50 åra som drikker rødvin hele natta. Nå er det småbarnsfamilier, par, eldre grupper, skoler og enslige på vandring. Men det er også en helt annen gruppe der ute, en gjeng som farter forbi på to hjul. Flere tar med sykkelen, og det er ikke så rart. Fjellet er full av flotte stier som kan brukes til sykling. Men det kan godt hende det dukker opp en konflikt eller to. Men fjellet er stort og det er plass til alle.

Noen ting man må huske på er farten. Ønsker du også å sykle i fjellet er det dette og andre ting som er viktig. Her skal vi se på noen vakre fjellturer man kan ta på sykkelen.

Trollheimen

Det er flere ruter som er naturlig å nevne for dem som vil sykle i Trollheimen. Det er enklest å starte ved Jøldalshytta. Denne hytta er betjent store deler av året, og ligger noen kilometer inn fra parkeringsplassen. Veien hit er på grus, en bred og fin vei. Fra hytta går turen innover i Trollheimen, og man er egentlig på tur mot Oppdal eller Gjevilvasshytta på den andre siden. Man kan ta en annen tur som kalles Trekanten. Denne er beryktet for sine harde stigninger og tøffe nedstigninger. Sykler man til Oppdal, får man en fantastisk tur som går forbi Trollheimshytta.

Rondane

Rondane har mye å by på, spesielt Høgronden eller Rondeslottet. Man tar av fra høyfjellshotellet ved Rondvassbu. Det fins et titalls fjelltopper over 2000 meter, alle er mulig å sykle på, selv om man skal ta ekstra forhåndsregler for det.

Det er mange måter å komme til Rondane på, enten man kommer fra sør, vest, nord eller øst. Dette er selve fjellpartiet som forbinder Dovrefjellene med Kvitfjellene lenger sør. Det er Innlandets fjellkjede og den strekker seg langt i alle retninger.

Sognefjellet

Sognefjellet er et must i seg selv. Vi anbefaler alle å sykle fjellet langs veien. Uansett om man starter ved Skjolden i Vestlandet eller Lom i Innlandet, så er fjellet helt mytisk. Selvfølgelig går det an å ta av fra veien ved Turtagrø eller Fanaråki, men det spiller ingen rolle. Veiene er flotte og her må man uansett få med seg utsikten og den vakre naturen. På toppen er veien ganske kupert, men når man er på nedfart, er det bare å holde seg fast.

Finnmarksvidda

Finnmarksvidda er en enorm vidde, men her finner man også fjell. For det første er vidda en helt unik plass å sykle. Det er ikke uten grunn en av verdens lengste MBX-ritt, kalt Offroad Finnmark. Rittet er opp mot 700 kilometer langt og går i et krevende terreng. Det er rundt 10.000 høydemeter i rittet som man av og til må bruke kart for å finne fram i.

Finnmark har noen fjell også, noen av dem opp til 600 meter høye. Selv om vidda er på en høyfjells-rygg, er det meste av terrenget flatt. Det er mye myr og vanskelig terreng å sykle i.

Lofoten

Lofoten er en rekke øyer og halvøyer som strekker seg ut fra fastlandet i Troms fylke. Det går an å ta ferga fra Bodø til Å og sykle langs veiene her. Det er ikke mye fjell før man kommer innover til Vestvågøy. Det er mange fjelltopper her, mange av dem kanskje ikke for syklister. Det må man vurdere selv, da noen stigninger er både glatte og med løse steiner. Her finner man fjelltopper mellom 500-1500 meter, slik som Skottinden, Ryken og Vågakallen.

Sykling på fjell i utlandet

Det er mulig å komme seg i fjellet med sykkel. Mange liker ikke at syklistene er der, da de kommer i stor fart. Men om alle tar hensyn er det ingenting i veien for syklister også. Noen av e mest populære fjellene å sykle for nordmenn er Alpefjell. Det er både fordi nordmenn har god tilgang til fjell i Nord-Italia og Frankrike, men også fordi de er vel markedsført. En av de fineste plassene å sykle fjell terreng er i Dolomittene i Italia. Her går det flotte terreng-stier opp til høye fjell i deilige temperaturer.

Spania har også et rikt sykkelveinett. Det er spesielt med tanke på landeveissykling, der motorveien neste er forbeholdt utlendinger som kommer for å sykle. Mallorca har mange flotte bakker og nå toppen av Col De Honor er ikke en enkel utfordring. Men Baskerland lenger nord i regionen er kanskje det stedet med flest beryktede fjell. Ta turen og prøv bakkene og fjellene selv.