Shimano eller SRAM?

Sykkelfeberen er over oss, og det er på tide å få ut syklene. Noen er allerede langs stier og veier, mens andre må ta en større oppgradering og vedlikehold. En godt brukt sykkel bør alltid vaskes grundig før vinteren slår inn, og smøres inn med olje på nødvendige punkt, som kjede og nav.

Kanskje har du aldri tenkt over det, men på sykkelen din sitter det et gir- og bremsesystem. Mange av syklene som selges i Norge har Shimano gruppesett, men det fins også andre. SRAM er en av de man ser oftere på nye sykler, samtidig som det italienske merket Campagnolo ofte viser seg å være for de spesielt interesserte. Dette er et gruppesett som kanskje kan være noe vanskeligere å få tak i, men er veldig godt likt av de som har meninger om gruppesett. Her skal vi likevel se på noen forskjeller når det gjelder de to andre merkene, Shimano og SRAM. Hva gjør at de fleste sykler er bygd opp med Shimano, og hva er egentlig best?

Det er mange faktorer man må ta med i beregning av dette, og det blir ofte et spørsmål om skjønn, smak og bruksområde. Shimano blir ofte foretrukket fordi den er mer tilgjengelig, og at derfor syklene kommer med dette merket når man kjøper dem. Her skal vi se på de to gruppesettene.

Shimano

Som man nesten kan høre av navnet så kommer Shimano fra Japan. Teknologi- og utstyrsgiganten med røtter tilbake til 1921 produserer alt fra sykkelkomponenter til fiskeutstyr. 60 % av inntektene har de fra vesten, altså Europa og USA. Shimano kan selge til de som bygger komplette sykler eller privatpersoner.

Shimano gruppesett kan deles inn i mange nivåer, og her skal vi se på de som gjelder for racersykler:

  • Claris
  • Sora
  • Tiagra
  • Shimao 105
  • Ultegra
  • DuraAce

Claris er den billigste versjonen av Shimano, og for syklister er vekt et viktig tema. Gruppesettet er solid, men har også høyere vekt enn andre sett. Man sier ofte at de som vil konkurrere bør ha gruppesett som er fra Shimano 105 og oppover. Det sies at forskjellen på Shimano 105 og Ultegra kun er vekt.

DuraAce er leverandørens elektroniske gir, som gjør at overgangene blir mer flytende – ofte kalt Di2. Det er ingeniørkunst på sitt aller øverste nivå. Delene forsterker hverandre for å gjøre sykkelopplevelsen best mulig.

SRAM

SRAM er et helamerikansk sykkelmerke av komponenter opprettet i 1987. Fra å kun ha kompetanse på girets derailleur, ble de en totalleverandør av gruppesett til sykler. Det var ikke uten kamp mot Shimano, som endte opp med å betale en stor forsikringssum. SRAM har fra den dag tatt markedsandeler fra Shimano. SRAM er likevel mindre enn det japanske selskapet.

Deres grupper er delt opp i fire klasser:

  • Apex
  • Rival
  • Force
  • RED

Hver gruppe har flere inndelinger, der den lavest nummererte utgaven er rimeligst. Det er vanlig å sammenligne SRAM Force 22 med Shimanos Ultegra 9000 sett. SRAM RED har også både mekanisk og elektronisk overføring av gir, sistnevnte kalt SRAM eTap.

Hvilken gruppe er så best?

Det er ytterst små forskjeller på de to gruppesettene, men mange foretrekker Shimano av ren vane. Man vet hvordan komponentene settes sammen og kan selv fikse sykkelen før våren. Andre mener at SRAM, spesielt de høyeste utgavene feiler sjeldnere enn Shimano. Hva er så forskjellen i pris? Det er ytterst få kroner forskjell på de to, men vi snakker her om priser på mange titalls tusen kroner for hver.